3 koraki do zmage v vsebinskem marketingu na spletu

Digitalni marketing in družbena omrežja so nam omogočila, da ciljno publiko dosežemo lažje in hitreje.

A s tem je splet hkrati postal prenasičen z nepomembno in nezanimivo vsebino in potrošniki so hitro postali tarča spletnih prevar. Ti so tako kmalu izgubili zaupanje blagovnih znamk.

Če smo še pred nekaj leti na spletu izdelek kupili brez premisleka, praktično takoj, ko smo ga našli, zdaj ni več tako. Tudi, če gre za izdelek nižje vrednosti, pogosto prebrskamo splet, uporabimo primerjevalnike cene in preberemo mnenja uporabnikov, preden se odločimo za nakup. To nam omogoča izjemna dostopnost informacij na spletu.

Ravno zaradi tega blagovne znamke težko izstopajo iz povprečja in pridobijo uporabnikovo pozornost. Zato je razumevanje našega (potencialnega) kupca izrednega pomena. Potrebno se je postaviti v njegovo kožo – vedeti kako razmišlja, kaj počne, kjer preživlja prosti čas, itd.

V preteklosti sem se lotil izdelave kar nekaj vsebinskih strategij, a prav vse so imele skupne 3 elemente oz. korake, ki jim je potrebno slediti, če blagovna znamka želi uspeti na spletu.

Zgodba

Tu se vse začne, to je osnova vsake blagovne znamke. Ljudje vas bodo neštetokrat vprašali, kakšna zgodba stoji za vašo blagovno znamko. Pa veste, kako jim odgovoriti?

Zgodba je glavni element, konkurenčna prednost, ki vas razlikuje od ostalih ponudnikov podobnih izdekov in s katero izstopate iz povprečja. Je tisto nekaj, kar vas naredi posebne. Lahko je način izdelave produkta, ali pa material, iz katerega je narejen. Lahko je poseben poslovni model, način uporabe izdelka. Možnosti je ogromno, a brez dvoma je zgodba nujna.

Podjetniki se velikokrat zaženemo v realizacijo ideje, brez da bi pomislili na zgodbo, okoli katere se bo ta izdelek vrtel. In ko se soočite s trženjem vašega izdelka, je zgodba vse kar je tisti trenutek pomembno. Kako ciljni publiki prodati izdelek?

Poskušajte razmišljati kot razmišlja vaša ciljna publika. Kaj bi pritegnilo njihovo pozornost? Zakaj bi sledili vašemu Instagram profilu in se vključili v vašo vsebino? Ali vam jo morda celo pomagali soustvarjati. Ko boste našli odgovor na to vprašanje, ste uspešno zaključili prvi korak.

Primeri dobrih zgodb:

Socksy – bi bila le še ena znamka nogavic, če ne bi prodajali le po eno nogavico. Tako si lahko vsak ustvari svoj par.

Pura Vida – blagovna znamka zapestnic, ki s prodajo podpira lokalne umetnike na Kostariki.

Mali Junaki – personalizirane otroške knjige še nikoli niso izgledale tako dobro.

Goat Story – pitje kave je v njej poseben užitek.

Bingelci – zakaj ne bi vsako kolo izgledalo kul?

Mali junaki so v igri personaliziranih izdelkov absolutni zmagovalci.

Vsebina

Poznate svojo zgodbo, zdaj jo morate na prijazen način povedati še vašemu občinstvu, kar je najlažje z dobro vsebino.

Nekaj let nazaj, ko so bila družbena omrežja še v razvoju, je bilo dovolj, če smo objavili karkoli. Dizajn ni bil pomemben, organski doseg so bili vsi naši sledici, na spletu še ni bilo prisostnih toliko blagovnih znamk, ki bi se borile za pozornost (potencialnih) kupcev.

A to so bili časi zlate jame. Skoraj smo že zakorakali v leto 2019 in kot sem napisal zgoraj, se danes blagovne znamke borijo za pozornost ljudi. Ni več dovolj, da na svojih kanalih objavimo karkoli. Svojim sledilcem moramo ponuditi zanimivo vsebino, ki bo za njih predstavljala dodano vrednost. Samo tako bodo naši sledilci postali potencialni kupci (z obiskom spletne strani) in na koncu tudi dejanski kupci.

A kako vedeti, kakšna vsebina bo našim sledilcem zanimiva? Postaviti se moramo v njihovo kožo. Ustvarimo “idealnega kupca” ali več njih in zapišemo njihovo starostno skupino, izobrazbo, vrednote, interese, kaj počnejo, itd. Skratka vse, kar bi nam pomagalo pri opredeljevanju idealnega kupca in kreiranju vsebine zanj.

Ko smo ustvarili profil “idealnega kupca,” že vemo, kakšna vsebina bi pritegnila njegovo pozornost. A naše delo tu še ni končano. Poskrbeti moramo, da je vsebina privlačna – dizajn objave je še kako pomemben, saj je to tisto, kar pri ciljni publiki vzbudi pozornost na prvem mestu.

Po tem poskušamo stalno analizirato našo vsebino – kako sledilci reagirajo nanjo, kakšen je doseg, se vključujejo v objave? Če rezultati niso dobri, vsebino optimizirajte. Če so rezultati zadovoljivi, ustvarite še več take vsebine. A ne pozabite – vsak kanal (Facebook, Instagram, Pinterest) ima različno publiko, kar pomeni različne vsebine. Prilagoditev vsebine je danes vse.

Blagovne znamke, ki zmagujejo v vsebinskem marketingu:

Odprta Kuhna

Gud Shop

Smile Concept Store

Boopacks

Neki Neki Kanal

Obstaja še bolj privlačna vsebina od hrane? Alma Kochavy z možem ne navdušuje le na najbolj priljubljenem petkovem zbirališču temveč tudi na spletu

Obstaja še bolj privlačna vsebina od hrane? Alma Kochavy z možem ne navdušuje le na najbolj priljubljenem petkovem zbirališču temveč tudi na spletu.

Skupnost

Če ste uspešno sledili prvim dvema korakoma ima vaša blagovna znamka unikatno zgodbo in odlično vsebino. Sledi še zadnji korak – oblikovanje skupnosti. 

Ne pozabite, grajenje skupnosti zahteva svoj čas. Čez noč ne boste dobili tisoče sledilcev, a z objavljanjem zanimive vsebine in doslednostjo bi ta morala začeti rasti.

Z rastjo boste začeli pridobivati zaupanje sledilcev in ti bodo lahko kmalu postali tudi vaši kupci in ambasadorji.

Kako hitreje razvijati skupnost?

Odličen način je prepričati vaše sledilce, da vam pomagajo ustvarjati vsebino.

Včasih jih je potrebno le spomniti, naj delijo sliko z vašim izdelkom na njihovih profilih.

Vaša embalaža je brezplačen oglaševalski prostor, zato ob pošiljanju ne pozabite dodati raznih letakov, kuponov, posebno vrednost imajo personalizirana sporočila. S temi jih lahko opomnite, naj delijo sliko na njihovih Instagram profilih in vas v objavi označijo.

Tako boste dobili nove sledilce, brezplačno vsebino, hkrati pa bo vaša znamka pridobila na zaupanju – več uporabnikov kot ima izddelek, večje je zaupanje potrošnikov.

Primeri odličnih skupnosti:

Čas za kavo

Gajstnice

Hribovc

Kam pa danes

Slovenian Memes

Nini Štefe je uspelo z Instagram profilom Čas za kavo zgraditi eno najbolj aktivnih slovenskih skupnosti.

Od te točke naprej je vse, kar počnete, le še eksperimentiranje. Testirajte različne publike, objavljajte različno vsebino, predvsem pa bodite izvirni in si upajte več. Ne kopirajte za drugimi, ustvarjajte svojo vsebino. In ne pozabite – kvaliteta je bolj pomembna od kvantitete.

OAljaž Peklaj
Podjetnik z več kot 6-letnimi izkušnjami v marketingu in zabavni industriji. V veliko veselje mi je ustvarjanje novih blagovnih znamk in jih razvijati v močne globalne znamke. Rad berem o najnovejših spletnih trendih. Instagram je moje najljubše družbeno omrežje. Vsak dan iščem nove možnosti za razvoj spletne prodaje.