5 ključnih trendov socialnih medijev, ki jih moramo spremljati v letu 2020

Napovedovati prihodnost socialnih medijev je vedno zabavna. Sektor se spreminja skoraj vsakodnevno, z novimi orodji in pripomočki, ki se uvajajo, se spodbuja več načinov za povezovanje, sledenje in povečanje uspešnosti spletnega trženja.

Beglobal agencija je specializirana za oglaševanje in trženje na socialnih medijih zato komaj čakamo, da se naše napovedi uresničijo.

Torej, tukaj so moje napovedi trendov trženja na družbenih medijih v letu 2020, ki temeljijo na preteklih izkušnjah ter dobrih praksah iz let 2019.

»Influencer Marketing« (Marketing z vplivneži) bo še naprej rasel.

Vemo, da so potrošniki vedno bolj previdni pri izbiri ter vedno bolj odvisni od mnenj drugih uporabnikov, ki jim zaupajo, ko sprejemajo odločitve o nakupu. Ti ljudje so lahko prijatelji, družina ali v veliki večini primerov vplivnežev, ki so lahko zvezdniki, nišni umetniki, strokovnjaki ali športniki.

In tu je priložnost za mala in srednje velika podjetja, ki so jim socialna omrežja pisana na kožo, saj omogočajo, da se blagovne znamke le teh enakovredno kosajo z večjimi in globalnimi konkurenti. Neglede na proračun je lahko vaša strategija uspešna, saj lahko s pravo izbiro »mikro« vplivnežev in pravilno targetirano ciljno skupino dosežejo veliko večji tržni rezultat, kot »dinozavri« z dragimi in globalnimi vplivneži.

Hitrost in fokus nakupa brez odvečnega skoka na spletno stran in vračanja na družbeno omrežje je prednost tako za potrošnika kot tudi ponudnika saj ne uničuje miselnega toka in odvečnega klikanja.

Nakupovanje na socialnih medijih

Trend nakupovanj na družbenih medijih se je začel v letu 2019 in prvi so ga uporabili le največji akterji. Hitrost in fokus nakupa brez odvečnega skoka na spletno stran in vračanja na družbeno omrežje je prednost tako za potrošnika kot tudi ponudnika saj ne uničuje miselnega toka in odvečnega klikanja.

Ponujanje potrošnikom tovrstne enostavnosti in hitrosti lahko prodajni tok skrajša skoraj na polovico in samo še potrdi dejstvo, da se trend dragih in precenjenih spletnih strani premika proti premišljenemu oglaševanju in kalupnem posredovanju vsebine.

2020 je priložnost, da tudi manjše blagovne znamke izkoristijo prednost nakupovanja naravnost in družbenih medijev.

»Story-i« bodo postali smo še bolj pomembni

Nekaj časa so bili »Story-i« ekskluzivni za Snapchat, potem pa sta izšla Instagram in Facebook Stories, zdaj pa ima celo YouTube svoj format zgodb.

Zgodbe lahko gledalcem/ potrošnikom nudijo bolj avtentičen vpogled, saj so videoposnetki pogosto ustvarjeni na kraju samem in v formatu Stories obstaja ogromno možnosti za pritegnitev pozornosti. Ker vsebine »Story-ev« precej hitro izginejo, je to pravi čas, da  tržniki izkoristijo strategijo strahu pred izginotjem (FOMO) in da spodbudijo bliskovito prodajo ali prvo ponudbo.

Poleg tega pa s »story-i« negujemo in razvijamo interakcijo s kupci saj nam na zelo enostaven način omogoča komunikacijo ter preverjanje trga.

Chatboti

Ko so »chatboti« prvič prišli v našo zavest, so kupcem odgovarjali le z vnaprej napisanimi odgovori na vprašanja, za katere blagovne znamke mislijo, da so običajne in s ključnimi besedami sprožijo bot.

V letu 2020 algoritmi izboljšujejo učinkovitost »chatbotov« tako, da “razumejo”, kaj jim uporabniki pišejo. Blagovnim znamkam ni več potrebno zalagati »botov« z hipotetičnimi odgovori, saj lahko »chatboti« na nek način brskajo po spletu, da bi našli odgovore, ki jih potrošniki iščejo.

»Chatboti«  se lahko hkrati pogovarjajo z več ljudmi in ponujajo nekaj, kar trenutne ekipe za pomoč strankam ne zmorejo. Inteligentnost »Chatbota« bo še naprej rasla v letu 2020, zato bo tak način komunikacije prevzelo več potrošnikov in več blagovnih znamk.

Vsebina

Pred nami je novo desetletje in nova še bolj zahtevna naloga na področju vsebine. Zgodovinska prepričanja o korporativnih video vsebinah ter izbranih visoko resolucijskih fotografijah so poteptana.

In tukaj je priložnost za mala in srednje velika podjetja, da s svojo kreativnostjo ter zmožnostjo prilagajanja prehitijo večje globalne znamke.

Pred nami je čas časovno omejene vsebine, kratkih in prepoznavnih sklopov video posnetkov, slik in fotografij, ki uporabnika ne pustijo ravnodušnega in predvsem sodelovanja med designerji, video produkcijo in vsebinskimi managerji. Čas, ko je bil en videoposnetek na teden dovolj je pozabljen.

ORok Zajc
Vodja prodaje in vodja projektov s 5-letnimi izkušnjami na področju blagovnih znamk in tržnih strategij. Usposobljen za trženje na družabnih omrežjih in marketinško strategijo. Vodenje projektov od sestave, trženja, spremljanja do dokončanja in vodenje prodajne ekipe do uspešnih rezultatov.
.

Začnimo skupaj pisati zgodbe o uspehu