6 nasvetov za pravilno pojavljanje na družbenih medijih

Ali vaši oglasi in objave ne dosegajo željenih rezultatov? Predstavljamo vam 6  trikov, ki vam bodo pomagali se povezati z občinstvom in zgraditi skupnost zvestih privržencev.

Kolegi, se mi vedno bolj pritožujejo nad neuporabnimi in celo motečimi oglasi na družbenih omrežjih. Oglasi ne dosegajo njihovih želja in interesov ter so velika motnja pri uporabi Facebooka ali instagrama.

Med poslušanjem sem vedno presenečen kako lahko podjetja še vedno tako zgrešijo ciljno populacijo. Zavedamo se, da je tehnologija pri ciljanju oglasov naredila velik korak naprej a nekatera podjetja še vedno streljajo v prazno. Zagotovo mora obstajati boljši način za blagovne znamke, da dosežejo občinstvo prek družbenih medijev.

62 odstotkov uporabnikov družbenih medijev

sledi vsaj eni blagovni znamki!

Dovolite mi, da se dotaknem statistike. Skoraj dve tretjine uporabnikov družbenih medijev je nejevoljnih nad trženjskimi vsebinami družbenih medijev, 26 odstotkov jih aktivno ignorira. Spodbudnejši podatek pa je, da kar 62 odstotkov sledi vsaj eni blagovni znamki na družbenih medijih.

Po podatkih GlobalWebIndexa je 42 odstotkov uporabnikov na družbenih medijih zato, da »ostanejo v stiku« s svojimi prijatelji, več kot tretjina pa jih zanima tudi spremljanje aktualnih dogodkov ter iskanje zabavnih vsebin. Čeprav 27 odstotkov uporabnikov išče ali raziskuje izdelke na družabnih medijih, je večina usmerjena v izgradnjo odnosov. Zato je jasno, zakaj so mnogi uporabniki družbenih medijev nejevoljni zaradi oglasov, ki se jim zdijo vsiljivi, nepomembni ali dolgočasni.

Čeprav so ti podatki odraz splošnih uporabnikov družbenih omrežji nam dajo vpogled v naravnanost in stik uporabnika ter blagovne znamke. V Sloveniji smo še vedno premalo fokusirani na blagovno znamko kot celoto in dolgoročno vrednost slednje ter veliko bolj in nepremišljeno spodbujamo hitre in emocionalne nakupe.

Današnji hiperkonkurenčni etos ni omejen na blagovne znamke ali oglase. Potrošniki želijo vedeti o najnovejših trendih v modi in tehnologiji, v vsem želijo biti prvi in najboljši. Zato uporabniki sledijo najboljšim blagovnim znamkam in poleg stika z njimi odražajo tudi svoja čustva.

Sledenje omogoča potrošnikom, da bolj neposredno sodelujejo z blagovnimi znamkami in izrazijo svoje nezadovoljstvo, ko se blagovne znamke motijo. Polnih 46 odstotkov uporabnikov je »pisalo« blagovni znamki na družbenih medijih, štiri od petih pa menijo, da je to pozitivno vplivalo na odgovornost blagovne znamke. Dobra novica za blagovne znamke je, da bo, ko se bodo dobro odzvale, 45 odstotkov uporabnikov objavilo interakcijo, več kot tretjina pa jih bo delila s prijatelji.

Vse preveč Slovenskih podjetji podcenjuje moč družbenih omrežji, toda resnica je, da ta dejstva ustvarjajo jasno sliko blagovne znamke, povečujejo nakupe ali odpuščajo delavce. Pred vami je nekaj nasvetov, kako uporabiti družbena omrežja sebi v prid in kako izkoristiti to revolucionarno novo dobo:

  1. Bodite avtentični

Bodite pristni, naj vaša blagovna znamka izžareva vas in vaše podjetje ter vrednote, ki jih gojite. Potrošniki se z blagovno znamko poistovetijo saj jim predstavlja vrednote in cilje, ki jih sami zasledujejo. Naj bo vsebina na družbenih medijih za njih privlačna in naj jih spodbuja ter koristi pri njihovem načinu življenja.

Vsebina naj koristi njim, ne vam!

Iz statističnih podatkov o uporabi družbenih medijev vidimo, da so uporabniki najbolj zainteresirani za povezovanje in zabavo. Blagovne znamke, ki delijo novice o prihajajočih trendih ali ponujajo vsebino, ki jo same kreirajo so dodana vrednost uporabniku kar se izraža v sledenju in interaktivnosti na družbenih medijih.

  1. Bodite kontekstualni

Kot vedno je kontekst ključen. Vse interakcije na družbenih omrežjih niso enake. Uporabniki si lahko ogledajo eno stran vaših objav za zabavo ali novice, drugo pa za tehnično znanje in navdih. Za zadostitev vseh uporabnikovih potreb je potrebno skrbno pripravljen in analiziran plan objav, ki ga z 2 urama na dan ne boste izpeljali korektno do vašega uporabnika kot ne do vaše blagovne znamke.

Izhajajte iz sebe, naj bodo vaše objave odgovor na: zakaj to počnete in ne samo kaj s tem rešujete. Izogibajte se zgolj prodajni vsebini in ne oglašujte popustov ter zadnjih dni razprodaj. Gradite na teži in pomembnosti znamke v določenem segmentu uporabnikovega življena.

  1. Bodite dostopni

Blagovne znamke morajo zgraditi občinstvo aktivnih in zanesljivih privržencev, ki bodo pomagali širiti vrednote in  ključna sporočila. Poleg objavljanja vsebine, ki je privlačna in resnična glede na njihovo podobo, lahko blagovne znamke to dosežejo z večjo dostopnostjo potrošnikom.

Takojšnje sporočanje je lahko močno orodje za odgovarjanje na vprašanja potrošnikov, odzivanje na pritožbe in vzpostavljanje bolj intimnih odnosov s privrženci. S takojšnjim in osebnim odzivom na uporabnike lahko blagovne znamke uporabnikom omogočijo, da prevzamejo pobudo pri gradnji močnejšega odnosa z njimi.

  1. Bodite vztrajni

Najpomembnejši dejavnik, ki določa uspeh blagovne znamke v svetu družbenih medijev, je vztrajnost. Deloma to pomeni, da se odzivamo na povratne informacije uporabnikov in aktivno delamo na izboljšanju njihove prisotnosti v družbenih medijih. Kar 60% uporabnikov potrebuje od 2 do 4 krat aktivno seznanitev z vašo blagovno znamko, da vzpostavi pristen stik ter verjame v dodano vrednost in posledičen nakup oz. konverzijo. To dosežemo s kakovostno vsebino ter vztrajnim in periodičnim objavljanjem saj le tako »hranimo« uporabnika ter razvijamo dvosmerno komunikacijo.

  • 60% uporabnikov potrebuje od 2 do 4 krat aktivno seznanitev z vašo blagovno znamko
  1. Testirajte

Blagovne znamke premalo testirajo in ovrednostijo svoje trženjske in vsebinske objave. Vse pogosteje se srečujemo z izgovori »nimamo časa« ali »ne potrebujemo testiranja saj razumemo naše stranke«.

To je napaka. Brez neodvisnega potrjevanja, da oglasi dosežejo svoje cilje (obnašanje in vedenje), blagovna znamka ne more biti prepričana, da je prišla skozi izzive, opisane zgoraj.

  1. Uporabite svoje sposobnosti poslušanja

Glede na zgoraj navedeno in raziskano lahko z zagotovostjo trdimo, da je delo na družbenih omrežjih vse prej kot sledenje že uveljavljenih točk v trženju in oglaševanju. Vse večjo moč imajo uporabniki sami. Interativnost in dodana vredost življenju uporabnika sta prva in najpomembnejša točka blagovne znamke, ki jo lahko dosežemo le z vztrajnostjo in aktualnostjo objavljanja in oglaševnja.

Blagovne znamke, ki aktivno poslušajo uporabnike družbenih medijev in se iskreno odzovejo na njihove potrebe in interese, se lahko uveljavijo v novi tržni priložnosti. Več kot 75 odstotkov uporabnikov v raziskavi Sprout poroča o nakupu izdelka po interakciji s trženjskimi vsebinami.

ORok Zajc
Vodja prodaje in vodja projektov s 5-letnimi izkušnjami na področju blagovnih znamk in tržnih strategij. Usposobljen za trženje na družabnih omrežjih in marketinško strategijo. Vodenje projektov od sestave, trženja, spremljanja do dokončanja in vodenje prodajne ekipe do uspešnih rezultatov.
.

Začnimo skupaj pisati zgodbe o uspehu