Kaj smo se naučili iz prvega vala COVID-19

Digitalizacija je tukaj, le pravi »push« smo potrebovali in preskočili obdobje 5-ih let.  S tem smo se le zavedali, da ne obstajata 2 svetova, ampak en sam. In ta je »Digital first« orientiran. Delo od doma je postalo sprejemljivo in lokalizacija je postala veliko bolj pomembna kot globalizacija.

Nekateri smo se na tovrstne pretrese lažje prilagodili kot drugi, skupno pa nam je končno postalo zavedanje pomena digitalnega nastopa. To ni več minorni kanal marketinga in oglaševanja, ki ga lahko študent ali za 4 ure zaposleni delavec izvaja.

Ljudje sedaj veliko več časa preživijo na mobilnih napravah, v času “lockdowna” tudi do 60%  več kot prej.

Dovolite mi, da vam predstavim 3 ključne dejavnike na katere je vplival 1. val covid-19 obdobja in kaj se lahko iz tega naučimo.

Novi kupci in nova cilja publika

Ljudje sedaj veliko več časa preživijo na mobilnih napravah, v času “lockdown-a” tudi do 60%  več kot prej. Dejstvo je, da želijo biti obveščeni o novicah in situaciji, ki jih obdaja. Poleg slednje pa strmijo k zabavi in pozitivnim zgodbam.

Podatki raziskave podjetja Global Web Index so pokazali tudi, da se rast obiska družbenih omrežij povečuje med vsemi generacijami. Natančneje: pri generaciji Z so strokovnjaki zaznali 27-odstotno rast, pri milenijcih 30-odstotno, sledita generacija X z 29 odstotki in generacija baby boom s 15 odstotki.

Novi uporabniki družbenih omrežji so se prvič srečali z vsebino in komunikacijo blagovne znamke na digitalnih kanalih, zato je odgovornost in primerna vsebina glede na stopnjo poznavanja družbenih omrežji ter situacije s covid-19 nujna in mora odsevati vrednote blagovne znamke. Ravno tako se srečujemo z novimi potencialnimi kupci na naših spletnih straneh, ki so do sedaj bili skeptični do on-line nakupovanja, ki nimajo predhodnega znanja za nakup in za to potrebujejo več časa ter voden nakupni proces.

Ključno pri odličnem nastopu je interakcija s kupci, hitri odgovori in kredibilne informacije. Komunikacija ni več enosmerna, ampak dvosmerna in v pričakovanjih strank takojšnja. Dobra uporabniška izkušnja je hitra, ustrežljiva in prijazna, takšna kot zahtevate od prodajalcev v fizičnih trgovinah ali celo boljša.

Vsebina

Kot ustvarjalci vsebin, ponudniki ali pospeševalci prodaje imamo edinstveno odgovornost, da se zavedamo vsebine, ki jo trenutno objavljamo. Potrošniki potrebujejo podporo blagovnih znamk, ki jih imajo radi, in družbena omrežja so odlično sredstvo za to.

Kreativnost, zgodba in »waw« efekt so skupaj z dosledno komunikacijo nujne za »preživetje« blagovne znamke.

Ljudje se obračajo na svoje najbolj zaupanja vredne blagovne znamke, da jih vodijo in ponujajo vsebino, ki jih razveseli, spodbuja in navdihuje za nove izzive.

Dejstvo je, da je v poplavi objav in vsebine na družbenih omrežjih pozornost uporabnika zelo kratka, in če poleg slabe in nekvalitetne vsebine še nedosledno objavljate, je stvar zelo hitro izgubljena.

Kreativnost, zgodba in »waw« efekt so skupaj z dosledno komunikacijo nujne za »preživetje« blagovne znamke, še posebej v času, ko uporabniki preživijo veliko več časa na digitalnih kanalih.

Verjamem, da vam bodo naslednje točke pomagale.

K – Klepetajte

Prvi korak je poslušanje ciljne skupine in pogovor z njo. To je najboljša oblika vsebine, ki jo lahko kdor koli ustvari. Vzpostavite dialog in bodite interaktivni. Pogovorna vsebina najbolje deluje na družbenih omrežjih. Ne pozabite, da je pogovor dvosmeren.

O – Organizirajte

Organizirajte Webinarje, digitalne pogovore in Live konference kjer si lahko z gledalci izmenjate informativne ali zabavne vsebine. To je najlažji način za ustvarjanje vsebine, ki bo dejansko pritegnila vaše občinstvo, jih izobraževala, navdihovala in približala vaši blagovni znamki.

V – Vodite

Glede na trenutno stanje v svetu se mora vaša blagovna znamka ali vi kot osebna blagovna znamka zavzeti za vaše vrednote in izreči svoje mnenje. To vam bo pomagalo pri ustvarjanju vsebine, pa tudi pri združevanju ljudi, ki verjamejo v to, kar predstavljate oz. verjamete sami.

I – Inovirajte

Zaradi pospešenega nastopa na digitalnih kanalih in povečanja števila uporabnikov in blagovnih znamka se ne bojte eksperimentiranja z novimi vsebinami in načini posredovanja informaciji o vaši blagovni znamki.

D – Dokumentirajte

Dokumentiranje je odličen način, da nadomestite pomankanje vsebine. Dokumentirajte dejavnosti, ki jih kot podjetje izvajate v podporo reševanju trenutne situacije na lokalni ali globalni ravni oz. predstavite na kakšen način interno rešujete vsakodnevne izzive, ki nam jih je čas Covid-a prinesel.

19 – 19 vsebin na teden!

To je najpomembnejši del sestavljanke. Seveda ne mislimo točno 19, ampak poskusite proizvesti kar se da veliko vsebine na vseh kanalih komunikacije, kjer ste prisotni. Vsebina je lahko v obliki slikovnih objav, zgodb, videoposnetkov, blogov, kratkih navodil, gif-ov … tukaj ni omejitev.

Mogoče se vam zgoraj napisano zdi preveč oz. nepotrebno, ampak zavedajte se, da smo v obdobju, ko se vedenje uporabnikov in intenziteta sledenja na družbenih medijih spreminja in vi nočete izostati.

Oglaševanje

V zadnjih nekaj tednih se COVID-19 ponovno razširil v pravo pandemijo, a tokrat smo pripravljeni bolje  in predvsem že imamo izkušnje in analizo, ki nam narekuje kaj se je in se bo v tem obdobju dogajalo na trgu. Tokrat se s situacijo ne soočamo prvič, nismo več nepripravljeni in tudi v oglaševanju smo dobili odgovore na negotovo situacijo.

Zavedati se je potrebno, da se nam je z izjemnimi spremembami v vsakdanjem življenju spremenilo vedenje, kar pa se posledično navezuje tudi na vedenje na spletu, ki je danes že popolnoma drugačno kot marca, ko podjetja niso vedela kaj storiti in kako odreagirati. Covid-19 je prinesel številne spremembe in nove nastope podjetij na trgu, zato se je potrebno vprašati kako se soočiti in spoprijeti z oglaševanjem?

V prvem valu krize so se podjetja odločila za varčevalne ukrepe, ki so z negotovo prihodnostjo zmanjšala ali popolnoma zaustavila oglaševanje na spletu, kar se je odrazilo na Google iskalniku in Facebooku, za katere podjetje zagotovo namenijo največ sredstev.

Tudi najdominantnejši svetovni oglaševalci so zmanjšali oglaševanje in se omejili zgolj na produkte, ki jim prinašajo največji donos. Na ta način se je delež prikazov oglasov v marcu drastično zmanjšal, kar pa vsem ostalim podjetjem in spletnim trgovcem prinaša priložnost, da izkoristijo oglaševalski prostor in možnost za prodajo.

Na podlagi primerjave medletnih podatkov za mesece pandemije (marec-junij 2019 v primerjavi z letom 2020) smo ugotovili, da so skoraj vsi, od majhnih do velikih oglaševalcev, proračune za spletno oglaševanje v povprečju zmanjšali za 20%.

In kaj to pomeni za vse, ki smo jim oglaševali in so proračune ohranili?

Dejstvo je, da so določena podjetja že preusmerila strategijo in sredstva na splet, kajti potrošniki se v času izolacije nahajajo ravno tam.

Zaradi zmanjšanja konkurence in proračuna v digitalno oglaševanje smo strankam omogočili vrhunske rezultate. Zmanjšal se je CPM  in predvsem CPC, kar je omogočil za isti proračun veliko več dosega in klikov na oglase.

Digitalni marketing predstavlja trenutno enega pomembnejših komunikacijskih kanalov med blagovnimi znamkami in potrošniki, kar predstavljajo tudi preventivni ukrepi, kajti vse več aktivnosti se seli na splet. Mnogi napovedujejo, da bodo naložbe v obdobju korona krize v digitalno oglaševanje narasle, kar pa pomeni, da morate v času izjemne konkurence biti vedno korak pred drugimi in ob pravem času in na pravem mestu doseči uporabnika, ki je lahko hkrati že vaš potencialni kupec.

Potrošniki so se in se bodo tudi zdaj naučili ter navadili na spletno nakupovanje, plačevanje, izobraževanje in tudi delo, ki je že danes v bolj digitalno usmerjenih podjetjih poteka preko spleta.

Dejstvo je, da so določena podjetja že preusmerila strategijo in sredstva na splet, kajti potrošniki se v času izolacije nahajajo ravno tam. Ljudje namreč ogromno časa preživijo na mobilnih napravah, ki so zagotovo relevantna za preživljanje prostega časa in spremljanje medijev.

ORok Zajc
Vodja prodaje in vodja projektov s 5-letnimi izkušnjami na področju blagovnih znamk in tržnih strategij. Usposobljen za trženje na družabnih omrežjih in marketinško strategijo. Vodenje projektov od sestave, trženja, spremljanja do dokončanja in vodenje prodajne ekipe do uspešnih rezultatov.
.

Začnimo skupaj pisati zgodbe o uspehu