Kaj vpliva na potrošnika pri izbiri pnevmatike?

Kdaj in kje je najboljši trenutek za nakup in posledično oglaševanje novih pnevmatik? Katere so najbolj iskane znamke gum in kako lahko povečamo prodajo?  V nadaljevanju, vam bom predstavil analizo povpraševanja po pnevmatikah oz. gumah v zadnjem obdobju, dodal pa tudi predloge, ki bi jih bilo smiselno upoštevati pri oglaševanju in ponudbi.

V vsakoletnem obdobju je potrebno zamenjati gume in imeti ustrezno opremo, ki je bistvena za varno vožnjo v slabih razmerah. Glede na to, da v naslednjih dneh ni napovedanega izrazitega mraza in zimskih razmer, bo povpraševanje po letnih gumah narastlo zelo hitro. Po Zakonu o varnosti cestnega prometa se letna sezona začne s 15. marcem oziroma takrat, ko so ceste suhe in o zimi ni več nobenega sledu, kar pa zaznavajo tudi potrošniki, ki se ob vse bolj milih zimah in spremembah podnebja prilagajajo pri nakupu pnevmatik.

Trgovci, ki ne sodelujejo v promocijah, izgubljajo velik potencial za povečanje prodaje.

Kakšen je trend iskanja letnih pnevmatik?

Nakupovalno mrzlico novih gum ali pnevmatik zaznamuje obdobje, ko si uporabnik želi izbrati kar najboljšo kombinacijo med ceno ter kvaliteto in ravno iz tega vidika kakovostna avtomobilska guma poleg boljših voznih lastnosti pomeni tudi daljšo dobo uporabe. Iz grafov je razvidno, da si vsak uporabnik avtomobila že pred nakupom natančno ogleda, preveri pestro ponudbo in poskrbi, da pridobi vse informacije, ki mu bodo dale enostavnejšo odločitev. Opaziti je, da je povpraševanje po nakupu ali menjavi odločilno že veliko prej (tudi 1-2 meseca pred zakonskim rokom) in ne v koncu zimske sezone.

Kaj vpliva na potrošnika pri izbiri pnevmatike?

Potrebno se je zavedati, da potrošniki pnevmatike kupujejo glede na vreme in odnosa do znamke. Ko vremenoslovci napovedo možnost dobrega in toplega vremena, se povpraševanje poveča tudi za nekajkrat. Opažamo, da je povpraševanje večje po pnevmatikah, ki so bile vključene v test, so višje kvalitete in z višjo doseženo oceno, kajti brezhibne pnevmatike so ključne za varnost voznikov v prometu.

Po Googlovih podatkih je rast iskanja in povpraševanje v letu 2019 sledeče:

Ključna beseda: gume

Ključna beseda: pnevmatike

Nakupno vedenje kaže, da se potrošniki odločajo na podlagi vremena in napovedi temperatur, kajti zavedanje po novih pnevmatikah je v tistem trenutku na najvišji ravni. Na grafu vidimo, da število iskanje v Googlu za ključno besedo “gume” in “pnevmatike” izrazito v mesecu februarju, marcu in novembru.

Vsako leto trgovci z oglaševanjem pričnejo že zelo zgodaj. Zakon predpisuje, da morajo biti vozila med 15. novembrom in 15. marcem opremljeni z zimsko opremo, vendar je zanimanje in povpraševanje po letnih pnevmatikah večje že veliko prej. Omeniti je potrebno, da trgovci, ki ne sodelujejo v promocijah, izgubljajo velik potencial za povečanje prodaje. Dejstvo je, da potrošniki dobro načrtujejo in si vzamejo čas za nakup pnevmatik.

Najbolj iskane znamke pnevmatik v letu 2019 so:

Michelin
40
Sava
26
Continental
12
Goodyear
7
Bridgestone
4
Dunlop
3
Nokian
2
Falken
2
Hankok
2
Nexen
2

Pregled priljubljenosti znamk sodeč po prikazu obsega iskanja v Googlu kaže, da v veliki meri uporabniki iščejo pnevmatike znamke Save, Michelin in Continental, nekaj manj pa tudi vse ostale znamke pnevmatik.

Kdaj začeti z aktivnostmi in oglaševanjem pnevmatik oz. gum?

Moramo se zavedati, da je nekaj ponudnikov pnevmatik v letu 2020 pohitelo s ponudbo in začelo z oglaševanjem že bistveno prej. Prodaja postaja vedno bolj odvisna od oglaševanja, kar pomeni, da brez oglaševalskega proračuna zagotovo ne bo šlo.

Ponudniki bodo morali potrošnikom znati v raziskovalni in nakupni fazi ponuditi odlično uporabniško izkušnjo, ki jih bo prepričala in predstavljala konkurenčno prednost. Kupci vašo spletno stran obiskujejo v različnih fazah nakupne poti. Pomembno je, da jim ponudite tisto, kar iščejo in potrebujejo, kajti vsak dan so vse bolj digitalni. Osredotočite se zgolj na prave besede ob pravem času, s pravim sporočilom in kanalom.

Kako ste pa vi zadovoljni s prodajo in z minulimi promocijami? Si želite pridobiti predloge iskanja, ki vam lahko pomaga doseči uporabnika, ki ga zanima vaš izdelek ali storitev in oglaševati pravi ciljni skupini?

Pridružite se nam na Železni cesti 18, kjer bomo s skupnimi močmi naredili prvi korak, iskali rešitve in skupaj spili kavico ali dve.

Bi želeli oglaševati pnevmatike?
Rezervirajte sestanek
ODomen Rozman
Zame je marketing vse! Ugled podjetja, njegovo prepoznavnost in rast lahko naredi samo marketing. Od nekdaj sem veliko dal na izobraževanje, razvoj in znanje. Menim, da so za uspeh ključni trdo delo, vztrajnost in želja po uspehu, še bolj nepogrešljiva pa je strast, brez katere ne gre. Skratka, delam tisto, kar me veseli in izpopolnjuje.
.

Začnimo skupaj pisati zgodbe o uspehu