Kako do prave ideje?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste nekaj založili na primer pulover in ste veliko časa zapravili z iskanjem le tega? Na koncu ste obupali ter ga čez nekaj dni našli na mestu kjer ste ga iskali. No, iskanje prave ideje je po navadi prav to. Včasih so prave zamisli tiste, ki se nam utrnejo mimogrede. Verjamem, da ima vsak v sebi potencial za pravo idejo zato sem zbrala nekaj ključnih korakov kako začeti celoten proces iskanja in kako se lažje spopasti s kreativno blokado. Ideje so pomembne tako v vsakdanjem življenju, kot v poslovnem, še posebej na področju marketinga, saj se ta konstantno razvija, zahteva vedno več novosti in je izjemno tekmovalen. Pomembna sestavina iskanja idej (ang. Brainstorming) je kreativnost. Ne le kreativnost kot umetnost, vendar kreativnost v polnem pomenu, kot iznajdljivost in inovativnost. Če ste motivirani in radovedni, vaša kreativnost nebo imela meja.

Kje začnemo z iskanjem prave ideje? Na začetku. Mislim, da pravega odgovora tukaj žal ni, ampak si lahko zastavite 4 vprašanja, ki vam bodo pomagala pri zagonu vaših kreativnih misli. Njihovi odgovori pa vam bodo pomagala ostati na pravi poti, saj si z njimi definirate jasne cilje, ki jih želite doseči.

Za koga?

Za koga iščete idejo? Lahko ste to vi sami ali vaš naročnik. Proučite za čem stoji njihova blagovna znamka in črpajte navdihe iz njihovih produktov oziroma storitev.

Kakšen format?

Kot drugo najpomembnejšo smernico bi izpostavila format. Zakaj? Ker se z izbiro želenega formata lažje izlušči ideje, ki bodo temu primerne. Seveda je lahko ideje moč prilagajati, vendar imajo nekatere več potenciala v statičnem formatu, druge v dinamičnem.

Kaj?

Poiščite odgovor na vprašanje kaj želite, da izvedba ideje izraža. Lahko so to razni občutki npr. toplina, varnost, lakota, veselje, empatija, informacija o izdelku oz. storitvi ali sporočilo, ki ga želite podati npr. sezonsko znižanje, dobrodelnost, trajnost, itd.

Do kdaj?

Verjamem, da najraje delate takrat kadar niste pod časovnim pritiskom. A vendarle čas poganja svet naprej, zato se moramo pri iskanju časovno omejiti, če želimo da bo njena izvedba izvršena pravočasno.

Cilj vsakega iskanja pravih idej je ta, da se prižge čim več žarnic. Da, žarnic – tiste, nevidne nad našimi glavami. Pogosto pa se zgodi to, da naše žarnice preprosto pregorijo. To se imenuje kreativna blokada, ki pa žal ne uide nobenemu. Ker se v današnjem svetu pričakuje od nas da smo hitri, domiselni, produktivni in učinkoviti, se moramo posluževati načinov, ki bodo efektivno odpravili našo kreativno blokado.

Kako zamenjati pregorelo žarnico? (beri: kako odpraviti kreativno blokado)

Namen pristopov, ki jih bom naštela je ta, da se sprostite in za trenutek odmislite vse, saj se najboljših idej domislimo takrat, kadar jih nezavedno iščemo.

Glasba nas lahko sprosti, uspava, prebudi ali poživi. Predvajajte si svoj najljubši žanr glasbe in si vzemite par minut zase. Glasba v nas vzbuja občutke, ti pa vodijo naše misli. Sprotne misli, navdihe in mimobežne ideje si zapišite, fotografirajte ali posnamete. Namreč, vsaka manjša ideja vodi k nečemu večjemu. Marsikdo od nas je že nešteto ur brskal po Pinterestu, kar sploh ni slaba stvar! Vsekakor sem pa mnenja, da se je dobesednemu kopiranju idej potrebno izogibati, če se le da, vendar lahko iz tujih idej vzamemo nekaj kar ustreza nam in to razvijamo dalje. Če vam je rutina imeti jutranji brainstorming in se večkrat spopadate s kreativno blokado je mogoče čas, da jo malo spremenite. Kaj pravite na popoldanski brainstorming?

Vsaka ideja ima potencial, le nekatere potrebujejo več izpopolnjevanja.

Menim, da je skrivnost dobre ideje v detajlih. Začnite z malim in to postopoma nadgrajujte v nekaj presežnega. Američani pravijo temu ‘to snowball’, kar v prevodu pomeni koncept izdelave snežene krogle, saj začnemo z majhno in jo nenehno povečujemo. Konec koncev, vaja dela mojstra, kar pomeni, da večkrat kot se boste spopadli s procesom iskanja prave ideje, lažje vam bo šlo. Zagotovo poznate rek »ni neumnih vprašanj«. Isti princip lahko prenesemo v današnjo temo, torej »ni slabih idej«. Vsaka ideja ima potencial, le nekatere potrebujejo več izpopolnjevanja.

Iskanje navdiha je velikokrat sproščujoče, včasih utrujajoče, a kljub temu zelo zabavno. Nekateri omenjeni pristopi pa niso le v pomoč pri odpravljanju kreativne blokade, ampak lahko nekatere uporabimo tudi v vsakdanjem življenju, saj nam pomagajo pri soočanju s stresnimi situacijami.  V Beglobal ekipi se zavedamo, da je vsak posameznik pomemben del uspešnih in ustvarjalnih idej. Menimo, da je iskanje prave ideje veliko več kot le doseg cilja, ampak je smisel tega izzvati sebe, postati bolj suveren in rasti skupaj s svojimi idejami. Zdaj pa slušalke v ušesa, pisalo v roke in naj se vaša kreativna dogodivščina začne!

OLana Črnigoj
Sem kreativna, radovedna, vedoželjna in nasmejana študentka 3. letnika trženja, ki ima rada izzive. Pri svojem delu sem iznajdljiva saj sem mnenja, da je za dobro izvedbo potrebno le malo domišljije. Moje kreativno razmišljanje najraje izražam v besedi ali fotografiji. V prostem času skrbim za svoje okrasne rastline in se ukvarjam s pisanjem poezije ter avtoportreti. Na svojo karierno pot sem se podala pred kratkim z velikim navdušenjem nad marketinškim svetom.
.

Začnimo skupaj pisati zgodbe o uspehu