Kako povečati organski doseg na Facebooku?

Organski doseg na Facebooku je ena najbolj vročih tem. V zadnjem letu se je veliko govorilo o spremembah Facebookovega algoritma in zmanjšanju dosega.

Facebook je omejil doseg produktnih objav predvsem zaradi množičnega upada aktivnih uporabnikov. Ti so Facebook zamenjali za Instagram, ki je poleg Whatsappa trenutno edina Facebookova platforma s pozitivno rastjo uporabnikov. Organski doseg je upadel.

A Facebook še zdaleč ni mrtev in ostaja med najbolj priljubljenimi kanali za oglaševalce. A plačljivi oglasi niso rešitev, so le podpora dobri vsebini. Da bi vedeli kako povečati organski doseg, moramo najprej razumeti, kako deluje Facebookov algoritem.

Facebook algoritem

Facebook na podlagi različnih parametrov določa, kako se bo objava uvrstila med ostale v časovnico. Tem parametrom bi lahko z drugi besedo rekli signali, na katere je Facebook pozoren.

Te signale poznamo vsi: najbolj osnovna sta čas objave in tip vsebine (video, slika ali drug tip vsebine).

Eden izmed signalov je tudi čas, ki ga uporabnik preživi na vsebini. Nadalje je Facebook pozoren na število komentarjev, splošno vključenost uporabnikov v objavo in doseg deljenih objav.

Pomemben dejavnik dosega vaše vsebine je tudi pretekli doseg vaše celotne Facebook strani, kar pomeni, da je gradnja organskega dosega na Facebooku tek na dolge proge.

A kako se sploh lotiti Facebooka?

Uredite svojo Facebook stran

Prvi korak je urejanje svoje strani. Poskrbite za kratko ime, razumljivo uporabniško ime in izkoristite vse prednosti izgleda, ki ga ponuja Facebook – od zgodbe vašega izdelka ali storitve, do vzpostavitve Facebook trgovine.

V same zavihke na vaši Facebook strani je smiselno vključiti tudi prijavo na e-novice in druge elemente, ki so odvisne od narave produkta/storitve.

Poskrbite za svojo spletno grafično podobo

Predstavljajte si, da je Facebook dolga cesta, prepljavljena z jumbo plakati. S čim bi izstopali iz množice? Z dobrim dizajnom.

Izgled objav je izredno pomemben. Ne samo, da boste s svojim dizajnom izstopali iz množice, z vzpostavitvijo spletne grafične podobe se boste zapisali v spominu vaših sledilcev, ki bodo naslednjo objavo takoj prepoznali in na njej preživeli več časa.

Več objav še ne pomeni večjega dosega. V splošnem velja, da ob začetku komunciranja blagovne znamke na Facebooku zadostuje ena objava na dan ali celo nekaj na teden. Vse to je odvisno od narave produkta/storitve in vsebine, ki jo imate na voljo.

Najlažje se tega lotite z mesečnimi plani vsebin in poskrbite, da ste pri tem konsistenčni. Ko dosežete določeno število sledilcev, povečajte število objav.

Objavljajte pravi tip vsebine

Znano je, da ima video vsebina trenutno največji doseg na Facebooku. A spet to ne velja za vse. Poskrbite, da boste objavljali raznolike tipe vsebine, ki je prilagojena vaši ciljni publiki.

Ankete, v katere se lahko vaši sledilci aktivno vključijo, imajo včasih večji doseg kot sami videoposnetki.

Ravnovesje med splošno in prodajno vsebino

Pazite, da vaš Facebook zid ne bo prodajni letak. Facebook je namreč močno znižal doseg prodajnih vsebin. Zato je pomembno, da uporabnikom ponudimo zanimivo vsebino, v katero se bodo lahko vključili.

Tudi v splošne objave lahko prikrito vključimo naš izdelek ali storitev, a svetujemo, da tega ne izpostavljate v vsaki objavi.

Objavljajte ob pravem času

Obstaja več študij o tem, kdaj je najboljše objavljati na Facebooku. Vse je odvisno od lokalnega trga, na katerem nastopate, in vaše ciljne publike.

Ne pozabite, kako pomembno je, da pred začetkom komuniciranja poznate svojega idealnega kupca. Ob začetku predlagamo testiranje in odziv vaše publike. V splošnem naj bi najboljši doseg imele objave med 11. in 13. uro, torej ravno v času malic.

Objave prilagodite lokalnemu trgu

To velja predvsem za blagovne znamke, ki nastopajo na več trgih. Prilagoditev vsebin lokalnemu trgu zahteva več časa, a je bistveno bolj učinkovito.

Če ste omejeni z resursi, analizirajte iz katerih držav prihaja največ sledilcev, ki se vključujejo v vaše objave in v katerih državah je največja prodaja.

Npr.: Objavljajte v slovenščini za slovensko publiko, v hrvaščini za hrvaško, za ostale pa uporabljajte angleški jezik. Ko utrdite skupnost v teh dveh državah, se na enak način lotite še druge države.

Izkoristite funkcijo targetiranja

Facebook ponuja možnost, ki jo izkorišča le malo blagovnih znamk. Preden objavite vsebino na vaši strani, lahko točno določite, koga želite s to objavo targetirati na Facebook zidu. V Sloveniji lahko izbirate med 4 možnostmi:

  • Interesi
  • Starost
  • Spol
  • Lokacija
  • Jezik
  • Status
  • Raven izobrazbe

Tako bodo vašo objavi videli tisti, ki jih vaša vsebina zanima Uporabniki se bodo v objavo vključili, kar bo povečalo organski doseg na Facebooku.

Ustvarite dialog s svojimi sledilci

Pri spletnem komuniciranju je izjemno pomemben dialog. Imejte v mislih, da vsebino ustvarjate zato, da bi pritegnili pozornost potencialnih kupcev, ki bi se na ta način vključili v objave.

Ko vaši sledilci začnejo dialog, je pomembno, da ga vzdržujemo in odgovarjamo na njihova vprašanja. Preko dialoga boste vašim sledilcem najlažje prodali vaš izdelek ali storitev.

Označujte druge Facebook strani

V kolikor je vaša objava posneta na določeni lokaciji, vključuje druge produkte ali blagovne znamke ali pa morda celo znano osebo, je ne pozabite označiti v vaši objavi. Morda bo le-ta delil vašo objavo. V kolikor pa boste označili lokacijo, bodo vašo objavo lahko odkrili tudi pod iskanjem te lokacije.

Zgornji nasveti vam lahko pomagajo pri povečanju organskega dosega na Facebooku, a ne pozabite, da je to tek na dolge proge. Pomembna sta dobra vsebina in konsistentnost. Šele po vzpostavitvi teh dveh, lahko komuniciranje nadgradite z oglaševanjem.

OAljaž Peklaj
Podjetnik z več kot 6-letnimi izkušnjami v marketingu in zabavni industriji. V veliko veselje mi je ustvarjanje novih blagovnih znamk in jih razvijati v močne globalne znamke. Rad berem o najnovejših spletnih trendih. Instagram je moje najljubše družbeno omrežje. Vsak dan iščem nove možnosti za razvoj spletne prodaje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja